Mediáció - A mediátor

A mediátor

A mediátor egy olyan külső szemlélő, aki irányítja a konfliktusban álló felek beszélgetését. Úgy teszi ezt, hogy folyamatos és tudatos kérdésekkel deríti ki akár a legmélyebben gyökerező problémákat, amely a két fél közötti feszültséghez elvezetett. Sok esetben fordul elő az, hogy nem is az, az igazi probléma, amire gondolunk, hanem egészen más. Egy mediátor ilyen helyzetben is tud segíteni.

A mediátor pártatlanul (kettős pártosan) vesz részt a kommunikációban. Nem foglal állást, nem ad igazat valamelyik félnek, nem mutat egyetértést, nem hoz ítéletet, nem játszik döntőbíró szerepet. A mediátor a konfliktus feloldására törekszik úgy, hogy a konfliktusban álló felek maguk oldják fel azt. A felszínre került sérelmek, problémák, ellenérzések magyarázatot adnak a feleknek, hogy megértsék egymás nézeteit, gondolatait, érzéseit.

A mediátor, a mediációs beszélgetésen 100%-ig a konfliktusban álló felekre figyel. Figyeli azok mondatait, viselkedésüket, reakcióikat, testbeszédüket. Folyamatosan jegyzetel, hogy a látottak alapján tudjon tudatos és előrelépést elősegítő kérdéseket feltenni a probléma megoldásának az érdekében.